Våga utmana din fotokunskap

Bilder från Kalmar Slott/Stadsparken

Bryt ditt invanda fotomönster och utmana dig själv

Det är lätt att man som fotograf bara kör på med det som man känner sig van vid och som brukar fungerar. Samma kamera och objektiv och samma inställningar. Men är det så utvecklande egentligen? Varför inte testa att utmana dig själv? Vet om att många av mina fotoelever testar på nya utmaningar och det är kul att höra och se. Det behöver inte vara så stora saker utan jag tänkte tipsa lite om vad man kan göra, även utan massa extra prylar.

Något som jag själv brukar använda mig av när jag vill komma vidare är att testa en äldre kamera (ja jag vet att inte alla har flera) och/eller ett äldre objektiv. Gärna ett manuellt utan autofokus. Ett där man få skruva fram F-talet på ratten och med den andra ratten på objektivet skruva fram skärpan. Har man inget manuellt objektiv kan man växla över till ”M-läget” på objektivet och få samma funktion.

För att utmana sig själv kan man även ta ett objektiv som är ”helt fel” till motiven man skall fotografera. Som bilden ovan från en utflykt till Kalmar Slott där jag inte valde vindvinkeln utan tog ett 135mm fast objektiv. Att använda fasta objektiv innebär att man få gå närmre eller längre ifrån med benen, finns ingen zoom som hjälper en. Eller att man få ta bilden med et annat utsnitt, som på kanonen ovan. Fanns ingen möjlighet att få med hela men den blev bra ändå. Har du endast ett zoomobjektiv se till att sätta en tejpbit (typ gaffa) i ett läge för att i, tnte kunna zooma.

Nästa tips handlar om motivval. Testa att fotografera det du oftast inte gör annars. Är du landskapsfotograf, testa sport. Är du makrofotograf, testa porträtt. Eller som jag som aldrig fotat dans tyckte det var spännande när Fredrik frågade om vi skulle fotografera SM i dans.

Sista tipset är att fotografera när vädret är som tråkigast. En mörk, grå dag när regnet hänger i luften. När många säger att idag är inget fotoväder. Det är då man utvecklas som mest genom att just fotografera. Väljer du dessutom en vanlig icke spännande plats få du tänka till extra med kompositionen för att få en ny tid av bilder.

Funderar på om jag skulle köra några timmar under en helg under 2018 där vi testar på allt detta ovanstående i grupp. Byter vår vanliga utrustning mot något annat (tillfälligt), kör manuell fokusering, testa ett nytt fotoområde och dessutom på en plats som inte skriker utsiktsplats. Skulle det vara något som fler än jag skulle tycka vara utmanande för vår fotostil?