Test av Youngnuo YN 35mm/F2

Intryck av nya objektivet Youngnuo YN 35mm

För ca 2 veckor sedan köpte jag ett nytt objektiv. Ett fast 35mm med lägsta bländare (F-tal) 2.0. Gjorde helt fel mot det jag lär ut på mina fotokurser. Beställde först av Photax i Nybro (länk till butiken) och läste på efteråt. Youngnuo är ett tredjepartsmärke som Sigma, Tokina och Tamron men kanske mer okänt. Har en hel del av deras blixtar och är nöjd med dessa och priset var inte så högt så det var värt att chansa lite. Motsvarande objektiv men från Nikon själva kostar runt 3400, dvs dubbelt så mycket som mitt exemplar.

När man började läsa så fick man några fakta man inte ville ha. Oskarp i kanterna, långsam autofokus samt högljudd. Hade jag köpt grisen i säcken? Tyvärr medföljde inte något motljusskydd till objektivet men hade ett extra som kunde skruvas på. Ut för att testa!

Bilderna nedan är från den första provfotograferingen. Måste säga att jag blev positivt överraskad. Hyggligt skarp och inte alls så högljudd som jag hört. Klart värd pengarna. Prov två var någon dag senare. Då var det dags för Skälbyloppet 2017. Att ha ett fast 35mm kanske inte är det mest optimala för sportfoto. Men det skulle vara en bra test för att kolla autofokusens snabbhet. Blev väldigt imponerad av den. Väldigt få bilder fick kastas för att inte skärpan hann med. Se bildexempel här: Bilder Skälbyloppet 2017

Sista testet idag. Objektivet passar både AP-C sensorer (vanliga) samt fullformatskameror. Dags att testa hur det fungerar på en fullformatskamera. Turen gick till Ängö för att i blåst och regn testa denna variant. Bilderna ser ni här: Bilder från Ängö

Sammanfattningsvis. 35mm är en utmärkt brännvidd för landskapsbilder. Tillräckligt snabb, skarpt och prisvärd. Återstår att testa hur den fungerar på lägre F-tal. Att den fungerar på en fullformartskamera (alla objekt gör inte det) är ett plus för den som liksom mig har denna kameratyp.

Bilder från test 1, landskapsbilder. Klicka på bilden för större variant