Ta bättre bilder Sensus 2 av 5

Hansa Bygg Grand Prix Kalmar 2018, Kvarnholmen, Kalmar, Foto: Fototjänster i Kalmar

Kväll 2 på gruppkursen för Sensus. Ta bättre bilder är den praktiska kursen där det kommer att bli en hel del övningar varvat med teori. Bildkompositionstips (regler låter så hårt) kommer att vara en stor del av kursen.

Skarpa bilder var blocket där vi gick igenom vad som krävs för skarpa bilder. Kortfattat kan man säga ljus och pengar. Så mer ljus ger bättre slutartider (tiden som kameran är öppen för att samla in ljus). För lite ljus kan ge suddiga bilder då du inte kan hålla kameran still. Vi testade detta i ett mörkt läge. Lösningen är stativ vid för dåligt ljus. Om motivet är still. Rör sig motivet är det bara mer ljus, eller fuskljus i form av ISO som är lösningen. Med pengar kan man köpa skarpare objektiv och objektiv som är mer ljuskänsliga. För pengar kan man även skaffa ett makroobjektiv som är bra för den som vill ta bra närbilder. En hel del sitter givetvis i användarens kunskaper (det är därför man gå fotokurser). Att använda mittenpunkten, rätt fokusmetod (stillastående motiv eller rörliga) och att skärpa bilden i kameran via rätt inställning.

Är det dåligt ljus behövs som sagt stativ. Golvstativ eller bordsstativ. Tänk på vikten ett stativ klarar av. Annars är kameran snart i backen. Jag är svag för ett bordsstativ i väskan. Annars kan man hitta något ute som är slätt ute som man kan använda. Om man använder kamerans självutlösare så tar kameran själv bilden efter några sekunder. En fjärrkontroll är också en trevlig pryl. Allt gå ut på att man inte skall hålla i kameran och på så sätt inte kunna hålla den still. Fungerar som tidigare nämnt med stillastående motiv. Rörliga motiv kommer vi till längre fram.

Praktiska tips. Håll bakgrunden ren. Tänk på färgerna så det inte skär sig mot motivets. Stå så stabilt som möjligt. Benen med en fot framför den andra, in med armarna och låt kameran luta i handen. Då blir du stabilare och det blir bättre bilder.

Fjärrkontroll är ett billigt tillbehör att köpa till. Kostar runt 150 kr. Ställ in i menyn/på kameran att fjärrkontroll skall användas. Rikta mot kamerans ”öga” på framsidan av kameran. En del kameramodeller har även ett öga på baksidan av kameran. Tänk på att köpa rätt modell. Den måste fungera till din kameramodell, inte bara märket. Självutlösare finns på samtliga kameror och är bra för att få skarpa bilder. Detta då du inte rör kameran under tiden bilden tas. Funktionen fungerar som fjärrkontrollen men du trycker ner avtryckaren på kameran istället för på fjärrkontrollen. Funktionen är inte bara bra för att själv komma med på bild. Självutlösare bör användas av fler än idag. Särskilt när ljuset är dåligt som tex. vid nattbilder. Tänk på att det kan vara svårt att ställa in vad som kommer med på bilden när man tar med självutlösare. Använd mycket vidvinkel (ingen zoom/lågt mm tal) på objektivet så att mycket kommer med.

För att få bra bilder behövs ljus. Mycket ljus ger bättre möjligheter till bättre bilder. Tiden det tar från första klicket när avtryckaren tryckts ner tills andra klicket kallas slutartid. Det är den tiden som kameran behöver ha på sig för att ta bilden. Helst skall denna vara så kort/snabb som möjligt. Bäst är om man inte hör mer än ett klick. Rör du kameran det minsta mellan klicken blir bilden suddig. Genom att ställa kameran på något plant, stativ eller bord, gör det inget om det tar tid mellan klick och klick. Kameran rör sig ju inte. Fungerar bra på stillastående motiv. Så fort som motivet rör sig räcker det inte utan då fungerar inte stativ alls. Då är det bara max med ljus som krävs. Tänd lampor, använd blixt, flytta motivet till fönstret eller ta ut motivet ut i solen.

Fotografering är mycket en materialhobby. Man kan alltid köpa sig till bättre bilder men mycket kan man göra själv. Kunskap slår en stor plånbok!

Den som vill köpa något kan titta på stativ. Många av de som har trebensstativ tycker att de är bökiga att bära med sig. Istället för att lämna stativet hemma kan man titta på ett enbensstativ. Det är både billigare och enklare att ha med (men inte lika stabilt som ett trebensstativ). Bra val är även att köpa ett mindre bordsstativ. Vad du än köper i stativ väg så vikten som stativet klarar av det viktigaste. Det håller inte att stativet klarar 250 grams belastning om din kamera väger 800 gram. Det blir instabilt och till och med farligt för kameran. Tänk på att omgivningen är full av stativ. Sätt kameran på ett bord (som vi gjorde under kursen), brevlådor, elskåp, stenar, räcken, ja allt som är plant.

Multibild/seriebild är ett utmärkt val för att ta många bilder i en sekvens och sedan välja ut den bästa bilden. Vi testade detta under kvällen.

Saxade även in avsnittet med närbilder. Tänk på att en del sitter i utrustningen. Macroobjektiv eller billigare lösningen närbildslinser gör att motivet ser större ut och det blir suddigare bakom motivet. Tänk på att era objektiv har en när gräns. En gräns där kameran inte kan lova att skärpan sitter som den skall.

Recept för att sudda ut bakgrunden:

  1. Kameran på motivprogram porträtt eller närbild eller A/Av (lågt F-tal)
  2. Avstånd mellan motiv och bakgrund
  3. Zomma så mycket som ditt objektiv klara, flytta dig bakåt om motivet inte få plats

Recept för att få bakgrunden skarp:

  1. Kameran på motivprogram Landskap eller A/Av (högt F-tal)
  2. Motiv och bakgrund nära varandra
  3. Zomma inte, gå närmare istället

Tänk på att sudda ut bakgrunden och att ta bilder i en bra vinkel. 45 grader uppifrån eller rakt på ger mer spännande bilder. En ren och neutral bakgrund i harmoniserade färger (gärna svart vitt eller grått) lyfter motivet.

In med något skit är min egen benämning på att skapa ett djup i en bild. Något som är i hörnet. Suddigt, kapat men som ger huvudmotivet längre bort ett djup. Det svåraste brukar vara att inte få skiten för skarpt så man tror att det är huvudmotivet

Diagonalen är en kompositionsregel som många gillar. När man jämför bilder på samma motiv rakt på och sedan med diagonalen se man hur mycket bättre bilderna blir.

Skriver mer om avsnittet med blommor/närbild nästa gång då det redan är mycket text nu.

Bildspelet från lektion 2 se du här