Ta bättre bilder Sensus 1 av 5

Dags för en favoritkurs som jag haft i drygt 10 år. Kursen där vi talar mindre teknik och mer bilder och komposition. Det blir lite mycket snack i början, jag vet. Men det är mest första timman kväll 1. Sedan blir det mycket övningar och vi började redan första kvällen. Här har vi en stor fördel med en liten grupp. Vi kommer att hinna med så mycket mer än vad som blir med en större grupp.

Först lite teori om vad som är en bra bild om hur olika personer kan uppfattar en bild olika. Vi gjorde ett test där ni valde ut bra och mindre bra bilder ur ett urval. Det en kan tycka är en kanonbild kan en annan tycka är medelmåttigt.

Komponerings eller kompositionsregler är något som vi nu börjat titta vidare på. De är inte till för att följa slaviskt. De hjälper dock till att få bättre bilder. Ibland kan man även få in flera regler i samma bild. Något som vi kommer att se mer av när kursen fortsätter.

Att fylla bilden med det som är viktigast är en viktig regel. Det skall aldrig finnas några tvivel om vad det är man vill fotografera. Många försöker att få med allt. Bättre att fokusera på något och låta det fylla bilden.

Beskärningspunkter är klassisk. Att inte få allt i mitten. För att denna skall fungera behöver man ha mittenpunkten på kameran aktiverad samt ställa in kamerans autofokus (AF) på stillastående motiv. Rikta mot motivet. Håll halvvägs, rikta om och tryck av. Klart. Här fick vi göra den första av många kommande inställningar i era kameror. Fler kommer.

Vi hann även med att nosa på det här med skarpa bilder. Både att ställa in kameran att ge mer färdiga bilder gällande kontrast, skärpa och färger. Svårt att testa inomhus fullt ut så hoppas ni hinner med lite utomhus till nästa lektion. Vi hann lite grann med att gå igenom fördelarna med självutlösare för bättre bilder när det är dåligt med ljus.

Här är presentationen och de bilder som jag hann med och visa på väggen. Se bilderna här!