Sammanfattning Ta bättre bilder 3(5) Sensus

Uteövningar och porträttfotografering

Riktigt kul att se att ni är så hungriga på kunskap! Här gäller det mer att bromsa, av tidsskäl. Vi började med att träna på allt vi hittills lärt oss genom att gå en promenad med ett antal övningar i fickan. Tanken med övningarna var att ni skall titta på omgivningen och hitta motiv som passar in i kompositionstipsen. Att träna hjärnan att söka av närområdet. Till slut kommer det mesta att ske på reflex och ni behöver inte tänka så mycket. Riktigt bra bilder som ni visade för varandra när vi kom in igen.

Väl inne igen tittade vi vidare på nästa regel, inramning. Den påminner mycket om ”in med något skit i förgrunden” men kräver att det man fotar ramas in hela vägen. Vänster, höger, uppe eller nere. Eller en kombination av alla. Träd, som bilden i inlägget eller valv brukar vara vanliga inramningsdetaljer. Tänk på att det inte få vara för smalt men inte heller för brett…

Kvällsbilder. Vi var lite väl tidigt på det när vi testade. Den blå timmen var runt 20.30, när vi alla gick hem. Då kröp tiden ner till runt 2 sekunder. Kvällsbilder kan tas när som. Huvudsaken är att ljuset börjar gå ner och att det är mjukt ljus. Oftast är himmelen färgrik. Ett stativ, eller plan yta är ett måste. Självutlösaren gör att man inte behöver röra kameran under tiden bilden tas. Testa gärna med en hög eller låg vinkel.

Fotografera porträtt är en stor del av kursen. Några stolpar:

  • Suddig eller skarp bakgrund? Styr med F-tal, avstånd mellan motiv och bakgrund samt om man zommar eller inte
  • Bakgrund. Inget skall växa upp i huvudet. Ni fick testa på att ta fel bilder. Aldrig mer nu!!
  • Neutral bakgrund. Vägg eller annat som är vitt, svart eller grått fungerar bra
  • Riktigt suddigt kräver makroobjektiv eller objektiv med lågt F-tal, som F2.8
  • Ögonen i övre delen av bilden
  • Alltid stående bilder
  • Kapa ”snyggt”

Vi kommer att fortsätta med porträttfotografering kväll 4. Då vill jag även att ni ha rapporterat in om ni kan lördag 21/4 eller söndag 22/4. Reservtid helgen efter. 10.30 till 13.00 eller 11.00 till 13.30. Alla kommer att få lektion 5 på något sätt. Kul är dock om vi kan vara ute och tillsammans för bättre övningar.

Bilderna från kvällen se du här