Sammanfattning Ta bättre bilder 2(5) Sensus

Kompositionsregler samt närbilder

Några dagar för sent pga mycket arbete kommer här sammanfattningen av vår andra kväll tillsammans. Till att börja med, alla dök upp. Något som glädjer en kursledare. Vill även tacka alla för att ni så bra ställer upp och hjälper och visa varandra. Att få in en viss grundinställning i kameran är viktig för övningarna och där hjälper ni alla mig på ett bra sätt. Tack.

Komponerings eller kompositionsregler är något som vi nu börjat titta vidare på. De är inte till för att följa slaviskt. De hjälper dock till att få bättre bilder. Ibland kan man även få in flera regler i samma bild. Något som vi kommer att se mer av när kursen fortsätter.

Att fylla bilden med det som är viktigast är en viktig regel. Det skall aldrig finnas några tvivel om vad det är man vill fotografera. Många försöker att få med allt. Bättre att fokusera på något och låta det fylla bilden.

Tredjedelsregeln är klassisk. Att inte få allt i mitten. För att denna skall fungera behöver man ha mittenpunkten på kameran aktiverad samt ställa in kamerans autofokus (AF) på stillastående motiv. Rikta mot motivet. Håll halvvägs, rikta om och tryck av. Klart.

In med något skit är min egen benämning på att skapa ett djup i en bild. Något som är i hörnet. Suddigt, kapat men som ger huvudmotivet längre bort ett djup. Det svåraste brukar vara att inte få skiten för skarpt så man tror att det är huvudmotivet.

Diagonalen verkar ni gilla. Fick se många bra exempel på denna. När man jämför bilder på samma motiv rakt på och sedan med diagonalen se man hur mycket bättre bilderna blir.

Sedan var det dags att gå in på närbilder. Närbilder vill man oftast ta med suddig bakgrund. Lågt F-tal (kameran på läge A eller AV), långt mellan motiv och bakgrund och mycket zoom. Extra effekt med makroobjektiv. Ljusstarka objektiv kan man dra ner mer än F3.5 till F5.6 som enklare objektiv. Tänk på bakgrunden. Ren, neutral. Kan fixas med billig utrustning som papper, tyg eller duschdraperi. Styr ljuset med en reflektor. Även här kan man göra en billig själv. Vi kollade även på vinklar. 45 grader ovanifrån eller rakt mot är bättre än rakt uppifrån.

Över till nya regler. Kontrast är rolig. Något som står i kontrast till något annat. Tänk bara att det skall vara självklart för alla, även utan att man känner till personerna. Ful och snygg, rik eller fattig är svårt att förmedla.

Till sist regeln om tre. Kanske har något med religiöst att göra. Även denna fick ni öva på.

Vi samlas inte annandag påsk utan måndagen veckan efter. Då fortsätter vi med nya regler samt porträtt.

Bildspelet från kvällen se du här