Nikonobjektiv på en Sony Systemkamera

Adapter systemkamera

Återvinn objektiv som du har

Jag har tidigare skrivit om att våga testa lite nytt inom fotograferingen. Att inte köra med zoomobjektiv utan fasta objektiv, att inte köra med autofokus utan med manuell fokusering och skruva fram skärpan samt att testa ett objektiv med felaktig ljusmätning för att kunna korrigerar manuellt.

För några dagar sedan testade jag att använda en adapter som jag köpte för länge sedan men som blivit liggande. En adapter som gör det möjligt att koppla på Nikon objektiv på en Sony Systemkamera. Har en Sony Systemkamera men endast ett objektiv till den. Vill helst inte köpa fler Sonyobjektiv då jag har alla Nikonobjektiv som behövs. Det är i dessa lägen som en adapter är lösningen. För några hundralappar kan man använda objektiv från en annan kamera, som Nikonobjektiv till en Sonykamera. Tekniken fungerar endast för spegellösa systemkameror.

Det är en speciell känsla att inte har AF utan behöva skruva fram skärpan. Fördelen med en Sony systemkamera är att man kan slå på en färginformation så att det som kommer bli skarpt visas i rött på skärmen. Lösningen är inte till för alla motiv, som rörelse, men fungerar bra på exempelvis naturbilder eller makron.

Här kan du se mer om olika adaptrar från företaget Cyberphoto:
https://www.cyberphoto.se/foto-video/category/1000070/objektivadaptrar

Lite mer info:
https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/objektivadaptrar-med-blandare.htm