Mitt Ironman Kalmar 2017 – som fotograf

Ironman Kalmar 2017

Ironman Kalmar 2017 bakom kameran

Ironmanveckan är slut i Kalmar. Cirkusen drar vidare till andra länder. Det kommer inte att bli lika bra tävlingar som i Kalmar men om ett år landar det i Kalmar igen. Måndagen är här och jag tänkte skriva ner lite om hur jag arbetar som Ironmanfotograf. Kan vara intressant att veta för de elever till fotokurskalmar.se som inte har deltagit. Så detta är mer om fotograferingen än om själva tävlingen.

Veckan började med Minitri på onsdagen. En kortare tävling med fler lokala deltagare än utsocknes. Drygt 1200 deltagare om jag minns rätt. Förr året fick jag uppdraget som ansvarig fotograf på plats då gänget från Finisherpix inte kommit fram ännu. Vi var fyra stycken som fotograferade loppet. Sedan var Fredrik med som ”prao” för att testa sin nya utrustning inför lördagen. Jag fick, som så många år innan, uppdraget att ta när cykelmomentet börjar.  Drygt 100-200 meter efter att man börjat cyklingen. Använde min Nikon D7100 med ett Sigma 70-200/F2.8 objektiv. Enbensstativ och jägarstol. JPG i ca 3 Megapixlar för att få en filstorlek runt 2 mb. Seriebildsläge inställt till max 3 exponeringar i rad. Kontinuerlig autofokus. Endast Ironman Kalmar 2017 stående bilder. Körde under denna del med lite olika AF inställningar (9, 21 3D punkters). På en dryg halvtimme blev det runt 1000 bilder. Snabb transport till mållinjen för att ta bilder framför målet. Bilder där löparna är upploppet. Samma kamera och objektiv samt inställningar. Bytte även till ett fast 50 mm samt ett kortare tele. 70-200 gav dock bäst bilder. Här kunde jag inte använda enbensstativet då det var för högt sittande. Jobbigt för axlarna med handhållet. Gruset på upploppet var svårhanterat. Blev som en mjuk hinna över vissa av bilderna.

Fredagen var vikt för bikecheckin. Mellan 10-18 skall 2200 cyklar checkas in. Vi var två fotografer från Tyskland på ena sidan och sedan Fredrik och jag på andra. I år var tältet smalare så vi kunde endast ta en cykel per par åt gången. Därför la jag och Fredrik upp ett system där vi hjälpte till med placering och den andra tog bilder. Sedan bytte vi varje timme. Det blev ett bra flow med minimal kö. Här är det mycket annat än fotografering. Hjälpa till med frågor exempelvis. Kameran för dagen var en Nikon D3 med ett Tamron 12-24 mm objektiv och trebensstativ. Använde min nya Godox systemkamerablixt på manuell effekt (ca 1/8).

Lördagen, dagen D eller I som i Ironman. Tidig träff klockan 06.00 på området. Promo/reklambilder innan starten vid 7.00. Bilder där de tävlande gör sig i ordning, pussa sin respektive, fixar med våtdräkten med mera. Slåss med alla andra besökare om platser. Rask över till cykeldelen och samma ställa som vid Minitri. 2.5 timmas fotografering av alla tävlande. Blev ett antal tusentals bilder där. Inte många sekunder att ta ner axlarna. Här var 70-200 (idag var Sigmat utbytt mot Tamron som är snabbare), Nikon D3 och enbensstativ. Stol ett måste. Allt burit under hela dagen i en 35 liters ryggsäck fylld till bristningsgränsen. Här gjorde jag ett test jag inte gjort innan. Tog SD kort från chefsfotografen och använde dem med en CF adapter i min kamera. Var rädd att den inte skulle hänga med hastighetsmässigt. Var dock ingen fara med små jpg filer. Alla bilder stående och då är det bra med batterigrepp.

Efter att ha traskat bort till Ängörondellen för att ta publikbilder så var det dags för lunch, 11-12. Sedan nya tag och ett sex timmars fotopass utan rast ute vid Fredriksskans/Rävspelet. Ett antal tusen nya bilder. Fortsatte köra mitt 70-200 och Nikon D3 på stativ. På slutet var axlarna så slut att jag tog fram min trådutlösare. Satt den i kameran och kunde ta bilder avtryckaren på trådutlösaren för att få ner höger axel ett tag. Efter ett tag blev halva banan i skugga och halva i sol och bilderna blev inte som jag ville. Bytte till en ny position för att få mer jämnt ljus.

Ironman Kalmar 2017 Sista passet var från 18:30 – 23:15 och målfoto. Bytte till min Nikon D500 och ett 16-85 mm objektiv. Fick en sändare på kameran så när jag tryckte av så togs även en bild av en fjärrstyrd kamera. Sedan kom mörkret. Godoxblixten på istället för sändaren. Drygt 600 bilder blev det från mållinjen. Detta är bilder som de tävlande vill ha. Därför gör man allt för att få med alla. Blir lite irriterad när de tävlande stå kvar vid mållinjen efter avslutat lopp och hindra andra att få målbilder. Tala gärna med era anhöriga på läktaren men flytta er bakom fotograferna!

Hemma efter midnatt. Runt 10 000 bilder. Tur man inte behöver redigerar dem. Besök hos massör måndag. Lärt av tidigare år att det behövs.

När jag skriver detta har bilderna från Minitri kommit ut. Nu gäller det att se om man få fortsatt förtroende nästa år… Riktigt kul att kunna få in Fredrik, Gunilla och Annie som elever till Fotokurskalmar.se i cirkusen. De gjorde det jättebra och jag hoppas de få nytt förtroende de också nästa år.

Bilder från Kalmar Minitri 2017 hos uppdragsgivaren Finisherpix se du här!