Fotoprogram med AI – framtidens redigering

Program som Adobe Lightroom har sedan ett tag arbetat med AI (artificiell intelligens) när man kör autokorrigering på sina bilder. Till skillnad mot tidigare auto knappar kollar Lightroom på bilden man redigerar och försöker anpassa automatfixen efter motiv. Ett porträtt blir mjukare än en staty osv. Det är en stor skillnad mot tidigare mer primitiva sätt att justera bilden där LR inte kollade vad det var för motiv. Auto i LR har med andra ord blivit mer inteligent.

AI bygger på att en programsnutt kollar vad det är för bild, jämför dem med andra liknande bilder och gör din bild så bra som möjligt. Är det en strand med blå himmel försöker AI rutinen att göra himmlen blå och stranden ljus. Matbilder skall vara ljusa och närbilder med suddig bakgrund osv. Den lär sig hela tiden och blir bättre och bättre så fler bilder AI motorn matas med. Dvs så fler som använder programmen/funktionen så smartare blir den.

Det finns en hel del nya program på marknaden som ta det hör med AI och maskinstödd bildredigering ett steg till. Ett antal sådana program har jag investera i. Inte de billigaste men sparar tid och kan göra underverk med misslyckade bilder. Ett bra komplement till Lightroom

Många fotar RAW för att man kan ljusa upp skuggor och fixa färger i bildredigeringen. Fotar man i jpg och bilden är mörk eller i fel färg är det svårt att få den bra i efterhand. Har man fotograferat en jpg med få megapixlar och hög komprimering/låg kvalité är det svårt att få det bra i datorn. Där har RAW sina fördelar.

Ett av de program jag skaffat använder AI för att göra om en jpg bild till en RAW fil. Visst låter det otroligt. Det finns bra program utanför Lightroom och Photoshop. Med hjälp av AI analyseras bilden och jämför mot andra bilder som är av samma typ och en ny RAW fil skapas. Den ny filen tar bort jpg komprimering, lyfter upp informationen i skuggor och i ljusa partier. Det är inte lika bra som en RAW fil från början men inte långt ifrån och kan rädda många, framförallt för mörka bilder. Och biler i låg kvalit´, som från mobiler.

Ev kommer jag att ha någon form av fotokurs eller Workshop runt dessa nya program framöver. Så länge få ni nöja er med att se hur en lågupplöst jpg på ca 4 megapixar och med kameran inställd på sämre kvalit´ med hjäp av programvaran görs om till en Raw fil för att sedan redigeras som en Raw fil innan export till ny jpg.

Före:

Efter:

Före:

Efter:

Före:

Hansa Bygg Grand Prix Kalmar 2018, Kvarnholmen, Kalmar, Foto: Fototjänster i Kalmar

Efter: