Fotografera med mobilen

När Kalmar kommun frågade om jag ville ha en fotokurs för de anställa tackade jag ja direkt. En trevlig aktivitet för de anställda och lite annorlunda för mig som lärare som mest kommer i kontakt med Systemkameror.

En mobiltelefon idag är en bra ersättare till en Systemkamera. Lätt, regntålig och alltid med. Kvalitén blir oftast bra Lätt att dela ut bilder och att säkerhetskopiera. Nackdelen mot en större kamera är vid rörelse. Där har en mobil svårt att hänga med. Ibland är det bättre att använda mobilens filmläge där. Även i dåligt ljus har mobilen problem. Det har med storleken på sensorn, delen som samlar in ljus. Den är så liten i en mobil att det lätt bli brusiga bilder. Med hjälp av smarta funktioner i mobilerna idag kan de kompensera tekniska tillkortakommande och ändå ge hyfsade bilder.

För att få bättre bilder rent tekniskt så gäller det att skaka mobilen så lite som möjligt. Använd volymknapparna, headset eller tal för att ta en bild. Eller håll in avtryckaren för att ta en mängd bilder och välj ut den bästa.

Hur bra teknik man än har så behöver bilden vara intressant att titta på för att väcka intresse. Att ta porträtt stående, med avstånd mellan modellen och bakgrunden, ha ren bakgrund och ljuset från sidan eller i skuggan hjälper till. Alltid ögonen längre upp i bilden. Bilder där motivet inte alltid är i mitten ger bättre bilder. Komponera så att personen/prylen är lite åt sidan. I och med att du kan trycka på skärmen för att ställa skärpa på valfritt ställe så kan du komponera lite mer spännande. Är bilden för ljus eller mörk drar du, när du klickat på ställe som skall vara skarpt, uppåt eller neråt för att justera ljuset.

Är motivet längre bort än 3 meter, stäng av blixten/lampan då den inte gör nytta. Och den avslöjar att du fotar…

Kompositionsregler är en samling tips för vad de flesta av oss gillar när vi tittar på en bild. Fungerar med alla kameror och inställningar. Och testa gärna andra inställningar än automatiken. Motivprogram är bättre och är du rutinerad kör du pro/manuellt och ställer in F-tal och stutartiden. Vissa kameror har AI funktion som hjälper dig med att veta vad som fotograferas och därmed ställer in mobilen efter motivet.

Till sist, glöm inte backup av dina fina bilder/video. En gratis variant är Google Photo där du loggar in med ett Googlekonto. Gratis att lägga upp om du saknar. Ladda ner Google Photoappen till din mobil. Ställ in i inställningarna att du vill köra gratisvarianten med lite lägre men fullt tillräcklig kvalité. Glömmer du detta så säger programmet till när dina 15 GB utrymme är slut. Och det räcker långt för de flesta.

Ett stort tack till er själva. Ni var på hugget och hade bra synpunkter/frågor. Jag skulle så gärna vilja gå runt och ställa in för var och en. Men det fungerar inte på 2 timmar. Har ni några frågor så skicka in dem här via sidan.

Och till sist bildspelet vi tittade på. Finns nedan som en pdf.

Trevlig fotosommar!

Bildspel PDF