Darktable – ett gratis Lightroom alternativ

Gratis är gott brukar man säga. Men även om det är för bra för att vara sant så är det något lurt. Så frågan är om gratisprogrammet Darktable kan vara ett bra gratisalternativ till Lightroom.

Darktable är ett mycket kompetent program som varit med länge. Det har och är mycket populärt på datorer som kör Linux. Programmet finns även till Windows och Macdatorer. Det gå bra att köra på äldre hårdvara (datorer) och finns på Svenska. Och som sagt helt gratis.

Programmet redigerar jpg och raw filer, finns sökfunktioner, utskrifter, bildspel och teathering (koppla kameran med programmet med usb sladden).

Jag kommer inte att lämna Lightroom men vill lära mig detta program. Har många datorer som inte räcker till för Lightroom eller där jag inte vill ha extra betalda licenser för. Sedan är det alltid som fotointresserad roligt att lära sig något nytt.

Skärmdumpen visar programmet efter installation. Snabbt att installera. Tog inte upp mycket diskutrymme. Snabbt att starta. Testade även att installera på Chromebook som har Linuxstöd.

Jag kan inget om programmet idag men skall nu köra det ett tag för att se hur det känns. Häng med på resan! Testa gärna att installera det själv via nedanstående länk där du även kan läsa mer om programmet.

https://www.darktable.org/

Jag kommer att återkomma med en video när jag har testat programmet lite mer.