Bättre fotograf med dyrare utrustning?

Kan jag köpa mig till bättre bilder?

En spännande frågeställning. Mitt svar är både ja och nej. Det beror på. Hur bra bilden blir beror inte bara på vilken kamera du har. Det många inte tänker på är att objektivet är halva bilden. Att köpa en dyr kamera och ha ett billigt sämre objektiv på det blir ingen glav av. Då blir det bättre resultat att ha en billigare kamera med ett bra objektiv. Fast undantag finns då det är bättre att ha en bättre kamera och ett lite sämre objektiv. Krångligt? Ja det är det. Då har vi inte talat om billiga dåliga filter på ett bara objektiv…

Ta man bilder på stillastående föremål eller motiv fungerar en billigare kamera med ett bra objektiv tillräckligt bra. Särskilt om du kan köra med stativ och slippa höga ISO. I en billgare kamera är inte autofokusen så snabb och exakt. Men denna typ av bilder kräver inga höga ISO, autofokus eller seriebildsläge med många bilder per sekund. Är det sämre väder kan du skydda din inte så vädertätade billiga kameara med regnskydd.

Dessa bilder av typen stillastående motiv tog jag med en Nikon D3500 med ett kitobjektiv 18-55 mm. En så billig utrustning man kan skaffa när man väljer en ny Nikonkamera.

Se exempelbilder med en billig Nikon D3500 här

Fotografera man rörelse som sport eller i mörka miljöer som bröllop i en kyrka krävs en dyrare och bättre kamera. Detta då man ofta inte kan använda blixt utan behöver skruva upp ISO högt. Autofokusen behöver vara snabb vid sport och kameran behöver ta många bilder per sekund. Ett ljusstarkt objektiv med F1.8 eller F2.8 underlättar. Dyra objektiv att skaffa.

Hur bra kamerahus och objektiv man har spelar ändå ingen roll om man inte klarar av utrustningen. Eller att redigera i nästa steg. Det är när man har hela kedjan som man kan få ut det mesta av sin hobby.

Fördelen med att många fotografer köper dyrare utrustning är att en del inte kan sin utrustning och säljer. Då kan vi andra köpa billig begagnad utrustning.

Sluttips. Köp en billig kamera och objektiv. Lär dig denna. Kanske via en fotokurs. Lär dig redigera dina bilder och tänka komposition när du fotografera. Sedan kan du med tiden växla upp steg för steg och få bättre grejor, och med det lättare att fotografera i mörker och rörelse.