Även en fotolärare behöver utbildas

När fotoläraren känner sig som en nybörjare

Fotokurser Kalmar

Klicka på bilden för större variant

Ingen kan allting. Alla kan och behöver lära sig mer, hela tiden. Även en fotolärare behöver lära sig mer om…foto. För ett år sedan köpte jag ett bildredigeringsprogram som heter On1 Photo Raw 2017. Ett program som fungerar som ett mellanting mellan Lightroom och Photoshop. Detta som kompement till Adobes program och som fyller en lucka i arbetsprocessen. Det har minst sagt varit en buggig tid med detta nya program. Allt som skulle vara klart har inte varit det. Nu vill de ta betalt för nästa version och det känns sådär. Så dags att se om det finns något annat program som kan ersätta. Adobe kommer finnas kvar men det saknar vissa funktioner som behövs i vissa uppdrag.

Har tidigare kollat in proffsprogrammet Capture one Pro. Ett program som en del fotografer tycker är bättre än Lightroom för vissa uppgifter, som exempelvis hastigheten och att koppla kameran med sladd till datorn. Något som är viktigt i vissa kunduppdrag. Dags att ladda ner en 30 dagarsversion och börjar utvärdera. Starta programmet och fattar inte riktigt upplägget. Tycker jag sakna några viktiga funktioner och allt är rörigt. Importerar en del bilder och redan där känns allt annorlunda mot Lightroom. Börjar redigerar och tycker att resultatet blir bra. Kommer mer och mer in i programmet men få ingen röd tråd. Det hänger sig och då gav man upp för kvällen.

På det igen nästa dag. Hittade anledningen till hängningen. Hade installerat ”katalogen” på en extern hårddisk istället för den inbyggda. Började hitta en del riktigt bra funktioner men en del grundläggande som beskärning fick jag inte till. Hur bekräftar man beskärningen? Nu såg man fler smarta lösningar. Dags att börja få en röd tråd eller en grundkurs i programmet. Nu finns det ingen fotolärare i Kalmar man kunde vända sig till. Fick vända mig til Youtube. En del bra filmer och en del på för hög nivå. Andra rent kassa. När man få allt förklarat för sig börjar man att uppskatta programmet mer. Så eventuellt blir det ett inköp när demon fått ut.

Så när du som elev känner dig dum och utan en röd tråd i programmet, du är inte ensam. Alla är vilsna i början och det är inte fel att ta hjälp av andra. Steg för steg kommer ny kunskap. Även för en fotolärare.