Att testa på sina kunskaper som fotograf

Bilder från Student VM Kalmar 2018 – supersprint söndag

Sportfotografering med elever

Student VM i Triathlon i Kalmar. Fototjänster i Kalmar (företaget bakom FotokursKalmar) fick en förfrågan om att bli officiell bildbyrå åt organisationen bakom tävlingen. Ett uppdrag som jag tackade ja till.

Som fleråriga Ironman och sportfotograf vet jag att steget till att fota skarpt och på uppdrag, exempelvis Ironman Kalmar, är stort. Mindre för vissa medan andra fotografera en gång för att märka att detta var inget för dem.

Här ville jag låta tidigare elever få chansen att testa på sportfoto i skarpt tävling utan att ha kravet på sig att jobba ett visst antal timmar eller leverera bilder av en viss kvalit´ eller kvantitet. Många var intresserade men tiden passade inte alla. Två fd elever ville dock testa sina vingar och var med under eventet. Vi började några dagar innan med en 2 timmars kurs där vi gick igenom kamerans inställningar och lite tips om hur man bör tänka vid fotograferingen

N var med under lördagens enskilda tävlingar. Ett riktigt ruskigt väder mötte oss. N har varit sugen på att köpa ny kamera och fick möjlighet att låna en av mina kameror med lämpligt 70-210 mm objektiv. En kamera som kom att användas hela dagen istället för den egna medtagna. Efter tävlingen gick vi igenom bilderna tillsammans och kom med tips och omdöme. Riktigt bra bilder rakt över man såg en utveckling redan till eftermiddagens tävling (vi tog både fm och em). De suddiga bilder som blev var mer att objektivet eller ljuset inte räckte till.

Under söndagen var A med. Då i strålande sol istället för lördagens regn. Sol och skarpa kontraster kräver en del planering hur och var man fotograferar men slutartider blev bättre. Jag visste på förhand om att A intriktning skiljer sig mycket mot sportfoto och hennes detaljbilder på skor, ansikten och utrustning har flitigt delats i sociala medier. A hade ett 18-70 mm objektiv och här märks det att saknaden efter ett mer teleobjektiv var stor. Löpare och cyklister blev ibland lite små på bilderna. Precis som det blev för mig när jag började med sportfoto. Det är en konst att vänta in och fylla bilden. Annars knivskarpa bilder och som sagt uppskattade av de som tittat, och mig själv.

Det vekar som om ”pryo” i skarp miljö var uppskattat. Man lärde sig en hel del och man kommer redan vid nästa tävling (om man vill fortsätta) så kommer det att bli ännu bättre. Har redan fått förfrågningar om fler tillfällen och det skall jag fortsätta att erbjuda. Att ha någon kunnig med sig och kunna testa utan krav tror jag är en vinnande variant. Och givetvis ett mervärde för elever hos Fototkurskalmar. Ett krav för att kunna få vara med.

Se Niklas bilder här

Se Annas bilder här