Att öva på kamerans ljusmätning

Ljusmätning för korrekt exponering

Att få en bild så ljus som man vill ha den är en kunskap som man bör behärska. Att inte bilden blir för mörk tack vare att kameran luras att mörka ner bilden pga snö, himmel, is eller annat ljust/vitt. Samma sak med svarta motiv som kameran ofta ljusa upp och ge grådaskiga bilder. Dina bästa kompisar i detta läge är histogrammet för att kolla och exponeringskompositionen för att justera bilden åt det ljusa eller mörka hållet.

Klicka på bild för större exemplar

Ljusmätning är något som bör sitta i muskelminnet. Att kunna justera kamerans inställningar efter förutsättningarna. En mörk kyrka, en grotta där man inte få använda blixt eller man vill undvika att få en helt vitt himmel. Det gäller att öva öva och öva. När man stå där och skall fotografera behöver man kunna agera snabbt.

Idag ville jag öva. Har ett Nikon 80-200mm F2.8 objektiv där lamellerna låst sig tack vare att jag i flera år kört objektivet endast i F2.8. Något att tänka på. Variera F-talet så det inte låser sig med tiden. Kör jag F2.8 fungerar det bra men så fort jag ändrar F-talet i A/AV läget blir bilderna för ljusa. Och det är rejält ljust. Genom att titta på histogrammet och sedan justerar med +/-knappen blev det rätt exponering även på F5.6 eller F8. Känns skönt att kunna använda objektivet även om det är trasigt. För genom att veta hur man kan fixa det i kameran få ett bra objektiv en längre livslängd.

Exempelbilder i detta inlägg.

 

Klicka på bilden för större exemplar